tag:blogger.com,1999:blog-3346866195473463975.post1121732457099519830..comments2022-03-29T12:21:36.657-07:00Comments on Teetä ja hyvää mieltä: Guzhang Mao Jian (Teepolku)Elinahttp://www.blogger.com/profile/05613408692428224990noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3346866195473463975.post-46727323594566622012018-11-30T14:44:18.419-08:002018-11-30T14:44:18.419-08:00Kiitos paljon kommentista ja tietoiskusta! Harrast...Kiitos paljon kommentista ja tietoiskusta! Harrastajan tiedonjano näistä tekijöistä on loputon ja siksi ainakin omasta mielestäni on sitä mukavampaa, mitä enemmän yksityiskohtia myyjällä on kertoa kunkin teen taustasta. :) Elinahttps://www.blogger.com/profile/05613408692428224990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3346866195473463975.post-15401546805045863052018-11-20T05:41:31.655-08:002018-11-20T05:41:31.655-08:00Törmäsin tähän selailtuani Suomen hienosti kasvava...Törmäsin tähän selailtuani Suomen hienosti kasvavaa tee-blogosfääriä. Valitsen Teepolun kaikki teet ja tämä oli tosiaan yksi 2017 sadon omista suosikeistani. Tuohon lainaukseen liittyen:<br /><br />"poiminta on kerrassaan upea"<br /><br />Voisin tuota hieman selventää. Poiminta viittaa tässä tee-erään. Kiinassa teetä poimitaan keväältä syksyyn. Parhaat poiminnat ovat vihreän teen osalta yleensä aivan kevään alussa kun talvilevon jälkeen teepensaaseen alkaa kevään viileinä päivinä lämmön noustessa hiljalleen muodostua ensimmäisiä pieniä lehtiä. Lehdet kasvavat hitaasti ja kasvin levättyä talven ajan, näihin ensimmäisiin lehtiin kertyy kaikkein hienoimmat aromit. Kun sää lämpenee, lehtiä muodostuu nopeammin, jolloin maku alkaa voimistumaan, ja tasapaino maun makeiden elementtien ja tavallaan puisten ja järeämpien piirteiden välillä muuttuu. Tämän takia vihreän teen laadun nähdään laskevan kun kevät muuttuu kesäksi. Tämä ei ole aina lineaarinen muutos vaan joskus ensimmäiset poiminnat voivat olla esim liian mietoja tai tasapaino on jotenkin vääränlainen. Teetä poimitaan pensaista parin päivän välein ja sää samalla muuttuu. Tuottaja saa siis pensaistaan poimintoja parin päivän välein. Teetä poimittaessa poimijat voivat myös suosia tietynlaista lehteä ohjeistuksen mukaisesti. Teetä voidaan myös poimia eri lajikkeen pensaista, eri teetarhoista jne. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat jonkin päivän poiminnan laatuun. Lisäksi poimintoja voidaan myös sekoittaa; tosin tämä on hieman harvinaisempaa jos Kiinan pienviljelijöistä puhutaan. Tämän teen kohdalla poiminta on siis kaikki nämä valinnat, jotka lopulta antavat tälle kyseiselle erälle sen luonteen. Yksi tuottaja tuottaa vuoden aikana suuren määrän yksittäisiä tee-eriä tai poimintoja, joiden arvo ja laatu vaihtelee arkisesta huippuun. Tämä tee-erä, poiminta, oli kaikin puolin juuri kohdallaan ja lopputuote tuntui olevan teen luonteen kannalta juuri optimaalinen. Tässä poiminnassa tämän kyseisen teen luonne tuntui olevan juuri kohdallaan. Jollain tavalla vastaava käsite esim viinin osalta olisi vuosikerta ja mallasviskien osalta pullotus/"expression".Matti, Teepolkuhttp://www.teepolku.finoreply@blogger.com