torstai 3. toukokuuta 2018

Sencha Kura (Chaya Teekauppa eli teekauppa.fi)

Tänään olen nauttinut toista teetä siitä vihreän teen nipusta, jonka tilasin teekauppa.fi:stä viime viikonloppuna. Etiketti on varsin ytimekäs ("Korkealaatuinen sencha Shizuokasta"), mutta nettisivuilla kerrottiin seuraavaa:

Korkealaatuinen sencha Shizuokasta. Tämän teen on tuottanut Otsuka-yhtiö, joka tunnetaan monia kilpailuja voittaneena teentuottajana. Teelehdet ovat nuoria ja herkkiä, hedelmäisellä tuoksulla. Tuotantomenetelmänä käytetään fukamushi-prosessia, jossa teen lehdet höyrystetään kauemmin ja korkeammissa lämpötiloissa. Tämä hajottaa lehden solut, jolloin aromit ja maut pääsevät paremmin esille. Teelehdet ovat hienojakoisempia ja ne osittain sulavat hauteeseen, jolloin teestä saa enemmän irti. Korkea laatu takaa monta haudutusta. 
Haudutus: 1–2 tl/2 dl, 1–2 min, 60–70 °C

Tämä tee sattui olemaan tarjouksessa ja uutiskirjeen kupongilla vielä toisen alennuksen päälle, joten mikä ettei. Ostin muutama viikko sitten Théhuoneelta täysin samannimistä teetä samalta alueelta ja se oli todella, todella hyvää. Hinnoissansa, mutta sen väärti. 25 gramman pakkaus on sen verran nopeasti juotu, ettei tuntunut ihan pöhköltä ostaa lisää samaa laatua vaikka edellistä onkin vielä jäljellä. Sitä paitsi on kiinnostavaa vertailla eri teekauppojen tuotteiden eroja. Teekauppa.fin 25 gramman erä oli alennuksenkin kanssa kalliimpaa kuin Théhuoneen tuote, maistuuko se erilaiselta? Täytyy tehdä myöhemmin postaus niin, että edessä on kuppi kumpaakin. Nyt olen valmistanut niin monet kupilliset ja juonut makuaistini turruksiin tätä teekauppa.fin senchaa, ettei ole hyvä hetki ryhtyä vertaileviin tutkimuksiin.

Näiden hauduttaminen tuntuu olevan harvinaisen tarkkaa puuhaa. Thehuoneen sencha kuran etiketissä annettiin ohjeeksi, että ensimmäisen haudutuksen tulisi kestää 60-70s, toinen 20s ja kolmannen 40s. No johan on, ajattelin, että ihan kymmenen sekunnin tarkkuudella?? Ja vielä noin päin, että toinen haudutus selvästi vähemmän kuin ensimmäinen, 20 sekuntissahan ei juuri ehdi kuin kaataa veden lehtien päälle, ja heti pois. Muutamat annokset näitä nyt hauduttaneena voin sanoa, että ei nämä ohjeet ihan tuulesta ole temmattu. Näistä irtoaa valtavasti makua lyhyessä ajassa. Olen melkein jokaista pannullista laimentanut jälkeenpäin, koska en ole osannut poistaa haudutinta ajoissa. Toisaalta teen haudattaminen on aina vähän salatiedettä, sillä vaikka minuuttimäärät ja lämpötilat olisi ilmoitettu sekunnin ja celciuksen tarkkuudella, veden määrä on silti usein vain "kuppillinen."

Tämä tee on oikein hyvää. Makua irtoaa useisiin haudutuksiin, kuten luvattiin. Tee tuntuu suussa vahvana ja mukavan kirpeänä, mutta jälkeenpäin suuhun nousee miellyttävä makeus. Makeuden tunne voimistuu, kun juo perää kylmää, raikasta vettä. Jännittävä ilmiö! Tämän teen jälkeen on pitkään tyytyväinen olo, ei kannata pilata nautintoa syömällä tai juomalla mitään voimakkaan makuista vähään aikaan. 5/5.

Japanilaiset vihreät teet ovat juomana kuulemma vihertävämpiä kuin muiden maiden teet, liittyy kaiketi tuohon hyöryttämisprosessiin. Olen jokusen kerran päässyt näkemään ja maistamaan oikein kirkkaanvirheää teetä, ja se on todella eksoottinen kokemus. Suurimmaksi osaksihan vihreä tee on kupissa lähinnä keltaista. Tämän juoman väri vaihteli aika paljon eri haudutuksisa vihertävämpänä ja keltaisempana, kuvassa viimeinen (viides pannullinen? En juonut kaikkea yksin!) haudutus, siinä vihreään päin kallistuva sävy näkyy selvästi. (Värisävyt ovat tosin hyvin riippuvaisia kulloisestakin valaistuksesta, eikä varsinkaan valokuvista erilaisilta ruuduilta katsottuna saa kovinkaan luotettavaa kuvaa todellisuudesta.)

Kuvassa myös hyvin palvelleita märkiä teelehtiä. Nämä ovat todella pehmeitä pikku lehdensirpaleita ja turpoavat haudutuksessa tiiviiksi mössöksi. Pakkaus on niin tiheä, että uusintahaudutuksilla vedellä kestää hetki valua siivilästä pannuun asti, kuin suodatinpussin läpi kaataisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teetä mukaan, osa 2

Kirjoitin heinäkuussa takeway-teestä  ja uudesta lasisesta teepullostani. No, sitä iloa ei kestänyt kauaa. Ensinnäkin käytettyäni pulloa par...