keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Jättitee eli Taiping Houkui (TeeMaa)


Muutama viikko sitten ostin TeeMaasta ehkä jännittävintä teetä ikinä, nimeltään Taiping Houkui. Olin katsellut tätä parissa verkkokaupassa jo jonkin aikaa ja oli pakko päästä vihdoin kokeilemaan. Jättikokoiset lehdet ovat todella näyttäviä ja herättävät väkisin uteliaisuuden. Nyt ollaan tultu todella kauas teepussien teepölystä. Tarjolla oli kahta laatuluokkaa, tavallista ja premiumia, ja ostin edullisempaa. Tee on tämän kevään satoa. Ohjeeksi sain, että lehdet voi laittaa sellaisenaan kuppiin, eikä niitä tarvitse ottaa pois.

Tee myytiin paperipussissa, johon oli vain käsin kirjoitettu nimi, mutta Teemaan nettisivut kertovat tästä teestä seuraavaa:

Mahtavankokoisista, luonnostaankin suurista mutta erikseen vielä litistetyistä lehdistä koostuva Taiping Houkui on yksi Anhui-maakunnan legendaarisista teelaaduista. Perusluonne on herkkä muttei ohut, ja aavistuksen makeassa maussa on herkullista voinkaltaisuutta.

Haudutus: 2–3 g (20–30 lehteä)/2 dl, 80–95 °C, 3–5 min

Luin tämän kuvauksen vasta nyt, jonkin aikaa jo maisteltuani. Lehtiä ja vettä olen laittanut summanmutikassa vaihtelevia määriä, mutta en varmasti kolmeakymmentä lehteä kahta desiä kohti.

Tee on todella hennon väristä ja tuoksuista. Tällainen hyvin kirkas juoma on minusta aika elegantin ja miellyttävän näköistä. Myös maku on hyvin mieto ja kevyt, raikas ja vehreä. Makea? No ehkä aavistuksen, ei kyllä tullut itselle ensimmäisenä mieleen. Ajattelin, että pikemminkin kuivahko. Pehmeä sellaisella tahmealla tavalla, että maku jää viipyilemään kielen pintaan. Kitkeryyttä ei ole häivääkään. Pannun pohjalle jääneet viimeiset maistiaiset, jotka pisimpään hautuivat suhteellisesti suurimmassa lehtimäärässä, olivat keränneet jonkin verran happamuutta (en tykännyt, laimensin), mutta pistävää kitkeryyttä ei vain irronnut. Toinen haudutus oli aika mauton, ainakin nyt tällä systeemillä, jossa lehtiä on n. 5 per 2dl ja ensimmäisessä haudutuksessa lehdet lilluivat vedessä jäähtymiseen asti.

Varsin hyvää teetä, mutta suurin nautinto ja elämys on visuaalinen: valtavat lehdet ovat kiehtovia ja kirkas juoma tuntuu hienostuneelta. Maku on hyvä, muttei erityisen mieleenpainuva. 4/5.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teetä mukaan, osa 2

Kirjoitin heinäkuussa takeway-teestä  ja uudesta lasisesta teepullostani. No, sitä iloa ei kestänyt kauaa. Ensinnäkin käytettyäni pulloa par...