tiistai 31. heinäkuuta 2018

Valkoinen tee x 3

Baihao Yinzhen
Bai Mu Dan
Olen jo pitkään kaipaillut valkoista teetä teehyllyyni. Viimeistään pääkaupunkiseudulle muutettuani ja löydettyäni kaikki lukuiset teen erikoisliikkeet olen maistellut kaikenlaisia korkealaatuisia vihreitä ja mustia teelaatuja, mutta valkoista teetä ei ole ollut varastossani kuin hetkellisesti maustettuina sekoituksina. Viimeinen tarvittava kipinä valkoiseen teehen tutustumiseen oli se, kun kysyin ystävältäni, mitä teetä saisi olla, ja tämä toivoi valkoista, eikä minulla ollut tarjota. Lisäksi teekauppa.fi oli juuri lähettänyt uutiskirjeen, jossa kerrottiin kaiken valkoisen teen olevan -15% alennuksessa. Tilasin sitten saman tien kolmea eri laatua maisteltavaksi: Baihao Yinzhen, Bai Mu Dan ja Silver Pearls.

Selvästi kalleinta oli Baihao Yinzhen eli Hopeaneula. Tätä teetä kuvaillaan useissa lähteissä kaikkein arvokkaimmaksi ja korkealaatuisimmaksi valkoiseksi teeksi. Katsoin aiheesta myös mielenkiintoisen videon, jossa teeasiantuntija kertoo, miten voi silmämääräisesti tunnistaa laadukkaan yinzhenin vähemmän laadukkaasta. Tämän tee valmistetaan aukeamattomista lehtinupuista, ja ilmeisesti on tärkeää poimia nuppu juuri oikealla hetkellä: niin että se on tarpeeksi iso, mutta ei vielä avautunut. Kriittistä on myös oikeat ilmasto-olosuhteet: paras tee poimitaan kuivana ajanjaksona, kun taas sateiden jälkeinen kosteus laskee teen laatua. Kevään ensimmäinen poiminta on arvokkaampi kuin myöhempi (tämä taitaa tosin olla totta kaikkien teelaatujen kohdalla?). Poimimisen jälkeen tee nuudutetaan auringossa, ja myös tämä vaihe tulee olla juuri oikean pituinen, ettei tee hapetu liikaa. Ja kaiken tämän tuo videon teenörtti osasi todeta vain lehtiä katsomalla. "Tämä tee on poimittu juuri oikeaan aikaan, mutta päivä on ollut liian kostea." "Tämä on poimittu kesällä." "Tämä on poimittu liian myöhään." Vaikuttavaa.

Ilokseni teekauppa.fin Baihao Yinzhen on videolla listattujen tuntomerkkien perusteella oikein laadukasta. Väri on vaalea ja lehdet ovat tuuhean karvan peitossa. Haudutin kupillisen teetä noin kahdesta teelusikallisesta lehtiä, ja on kyllä todella hyvää! Mietoa, pehmeää, makeahkoa. Raikasta kuin mikä. Jossain sanottiin viljaiseksi, kuvaa ihan hyvin. Sen jälkeen olen hauduttanut lehtiä uudestaan ja uudestaan, en edes pysy laskuissa kuinka monta kupillista olen juonut, ja aina vaan makua irtoaa.

Karvan hämmästyttävä määrä
Seuraavaa laatuluokkaa edustaa Bai Mu Dan eli Valkoinen pioni. Tämä nimi on tullut vastaan monesti, ilmeisesti kyseessän on kaikista yleisin valkoinen tee. Tätä join eilen iltateeksi ja oli käsittämättömän hyvää. Olin keittänyt ison pannullisen, mutta maistelin silti jokaista kulausta pitkästi ja nautiskellen. Vaikea sanoa, huomaako näissä laatuluokissa eroja ja millaisia, kun en ole juonut samaan aikaan. Kovin dramaattisia eroja ei ainakaan ole, joten jos haluaa säästää, suosittelen ainakin teekauppa.fin valikoimasta näistä kahdesta Bai Mu Dania: ei jää kaipaamaan mitään. Nam.

Näistä edullisinta teetä, palloiksi käärittyä Silver Pearlsia, en ole vielä päässyt maistamaan. Tarkoitus oli, mutta kun tuosta yinzhenistä vain irtoaa ja irtoaa edelleen hyvää teetä, niin juodaan nyt sitä sitten. 

Silver Pearls

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teetä mukaan, osa 2

Kirjoitin heinäkuussa takeway-teestä  ja uudesta lasisesta teepullostani. No, sitä iloa ei kestänyt kauaa. Ensinnäkin käytettyäni pulloa par...