perjantai 26. lokakuuta 2018

Guzhang Mao Jian (Teepolku)

Tykkään aikani kuluksi selailla teekauppojen nettisivuja. Kun oma harrastus on lähellä sydäntä, siitä nauttii kaikissa muodoissaan. Teen hauduttaminen ja mieluisten tarvikkeiden käyttäminen on itsessään rentouttavaa, vaikka ei edes joisi itse valmista juomaa vaan tarjoilisi sen toiselle. Teehuoneissa ja viihtyisissä kahviloissa käyminen on oma elämyksensä. Teen valmistukseen ja historiaan liittyvä tieto on kiehtovaa. Hautuneet lehdet ovat kauniita ja niitä on hauska tutkia. Netissä surffailemalla törmää kaikenlaiseen jännään teekulttuuriin. Toisaalla on todella yli hilseen menevä nörtteily ja naurettavan kalliita tarvikkeita ja teelaatuja, toisaalla houkuttelevilla kuvauksilla kuorrutettua halpatavaraa. Jostain syystä minusta on hirveän hauskaa vertailla eri brändejä ja sitä, mihin kohtaan tätä janaa ne profiloituvat.

Yksi kiinnostava suomalainen teekauppa, jonka sivuilla olen viettänyt tuntikausia ostamatta ikinä mitään, on turkulainen Teepolku. Näiden sivut herättävät mielenkiinnon, koska imago on todella pro. Valikoima vaikuttaa todella tarkkaan mietityltä. Jokaisesta teestä on tyylikkäät kuvat ja kuvaukset, eikä yhdenkään hinta ole erityisen halpa. Maustettuja teelaatuja on hyvin vähän ja niissäkin muutamassa on esimerkiksi aitoja jasmiininkukkia eikä keinotekoisia aromeja. Meininki on siis sama kuin helsinkiläisessä TeeMaassa, joka ei laadussa petä koskaan. En asu Turussa, joten välttääkseni postikulut olen suosinut näitä pk-seudun teepaikkoja. Voi sitä silti selailla nettisivuja ja ihailla niistä huokuvaa asiantuntemusta.

Sain tässä muutamia viikkoja sitten suureksi ilokseni kuitenkin lahjaksi kaksi Teepolun teetä, ja pääsin testaamaan, onko laatu yhtä korkea kuin mitä sivujen perusteella voisi odottaa. Tänä iltana gaiwanissani hautuu kiinalainen vihreä tee Guzhang Mao Jian. Nettisivuilla teestä kerrotaan enemmänkin mutta paketissa lukee näin:

Guzhang Mao Jian on Hunanin maakunnassa Kiinassa tuotettava hieno vihreä teelaatu. Tämä poiminta on kerrassaan upea. Siinä on esillä kukkaisuutta, vegetaalisuutta ja hentoja eksoottisia hedelmäisiä sävyjä.

Tee on todella herkullista. Tämä on kiinalainen tee, mutta maku muistuttaa minua todella vahvasti japanilaisesta senchasta. Merellinen, pinaattinen. Hyvällä tavalla järeä, sellainen kunnon vahva maku, vaikka haudutan tätä ehkä kymmenen sekuntia per kerta (niin että astiasta ehkä 1/3 lehteä ja loput vettä). Kuvauksen kukkaisuutta, paahteisuutta tai hedelmiä en erityisesti maista, mutta tuon vegetaalisuuden voin allekirjoittaa. (Lauseen "poiminta on kerrassaan upea" merkitys ei minulle ihan aukea. Viitataanko sillä siihen, että lehdet on poimittu varhain ja tarkkaan? Miksei siinä lue niin?) Väri on kauniin vaalea, mikä miellyttää silmääni: kaunein teejuoma on mielestäni joko hennon vaaleankeltaista tai sitten sellaista häkellyttävän kirkkaan vihreää, jollaista japanilainen tee välillä on.

(Toinen lahjateeni on Zheng Yan Qi Lan, josta olen myös pitänyt paljon. Sitä ei ole kupissa tänä iltana, joten ei ole antaa yksityiskohtaisempia makuhavaintoja tällä kertaa.)

Seuraan Teepolkua Facebookissa ja sitä kautta sain tietää, että ovat juuri avanneet myymälän yhteyteen teehuoneen. Pitääpä poiketa, jos tulee Turussa käytyä.

 

2 kommenttia:

  1. Törmäsin tähän selailtuani Suomen hienosti kasvavaa tee-blogosfääriä. Valitsen Teepolun kaikki teet ja tämä oli tosiaan yksi 2017 sadon omista suosikeistani. Tuohon lainaukseen liittyen:

    "poiminta on kerrassaan upea"

    Voisin tuota hieman selventää. Poiminta viittaa tässä tee-erään. Kiinassa teetä poimitaan keväältä syksyyn. Parhaat poiminnat ovat vihreän teen osalta yleensä aivan kevään alussa kun talvilevon jälkeen teepensaaseen alkaa kevään viileinä päivinä lämmön noustessa hiljalleen muodostua ensimmäisiä pieniä lehtiä. Lehdet kasvavat hitaasti ja kasvin levättyä talven ajan, näihin ensimmäisiin lehtiin kertyy kaikkein hienoimmat aromit. Kun sää lämpenee, lehtiä muodostuu nopeammin, jolloin maku alkaa voimistumaan, ja tasapaino maun makeiden elementtien ja tavallaan puisten ja järeämpien piirteiden välillä muuttuu. Tämän takia vihreän teen laadun nähdään laskevan kun kevät muuttuu kesäksi. Tämä ei ole aina lineaarinen muutos vaan joskus ensimmäiset poiminnat voivat olla esim liian mietoja tai tasapaino on jotenkin vääränlainen. Teetä poimitaan pensaista parin päivän välein ja sää samalla muuttuu. Tuottaja saa siis pensaistaan poimintoja parin päivän välein. Teetä poimittaessa poimijat voivat myös suosia tietynlaista lehteä ohjeistuksen mukaisesti. Teetä voidaan myös poimia eri lajikkeen pensaista, eri teetarhoista jne. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat jonkin päivän poiminnan laatuun. Lisäksi poimintoja voidaan myös sekoittaa; tosin tämä on hieman harvinaisempaa jos Kiinan pienviljelijöistä puhutaan. Tämän teen kohdalla poiminta on siis kaikki nämä valinnat, jotka lopulta antavat tälle kyseiselle erälle sen luonteen. Yksi tuottaja tuottaa vuoden aikana suuren määrän yksittäisiä tee-eriä tai poimintoja, joiden arvo ja laatu vaihtelee arkisesta huippuun. Tämä tee-erä, poiminta, oli kaikin puolin juuri kohdallaan ja lopputuote tuntui olevan teen luonteen kannalta juuri optimaalinen. Tässä poiminnassa tämän kyseisen teen luonne tuntui olevan juuri kohdallaan. Jollain tavalla vastaava käsite esim viinin osalta olisi vuosikerta ja mallasviskien osalta pullotus/"expression".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista ja tietoiskusta! Harrastajan tiedonjano näistä tekijöistä on loputon ja siksi ainakin omasta mielestäni on sitä mukavampaa, mitä enemmän yksityiskohtia myyjällä on kertoa kunkin teen taustasta. :)

      Poista

Teetä mukaan, osa 2

Kirjoitin heinäkuussa takeway-teestä  ja uudesta lasisesta teepullostani. No, sitä iloa ei kestänyt kauaa. Ensinnäkin käytettyäni pulloa par...